deAlto
Uprawiane szczepy winorośli:
Czerwone:
tempranillo
garnacha
mazuelo (carignan)
graciano
Oceny:
El Primero Rioja 2019: The Real Review – 90/100, Wine Front – 90/100
Założycielem znajdującej się w słynnym hiszpańskim regionie Rioja winiarni deAlto jest Giles Cooke – Brytyjczyk noszący prestiżowy tytuł Master of Wine. Od początku jego działalności jako winiarza przyświecała mu idea, aby tworzyć takie wina, które jak najlepiej oddają charakter miejsca, z którego pochodzą. Z tego powodu jego eleganckie, autentyczne i pełne energii wina na bazie tempranillo, garnachy i innych lokalnych czerwonych odmian reprezentują to, co sam Giles nazywa „czystą Rioją”. Do producenta należą jeszcze trzy marki wytwarzające wina w innych częściach Hiszpanii: Aurkitu, Campo Flores i Te Quiero.
Lokalizacja:
Winnice należące do deAlto znajdują się we wschodniej części Riojy, w podregionie Rioja Oriental.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Wszystkie winnice należące do Gilesa (deAlto, Aurkitu, Campo Flores i Te Quiero) zajmują łącznie 250 hektarów. Prowadzi się w nich uprawy zrównoważone ekologicznie.