Menu Zamknij

Dwóch wspaniałych na majówkę!

Cytując klasyka: koń, jaki jest, każdy widzi. Pogoda nas nie rozpieszcza, rząd co rusz zamraża lub luzuje różne segmenty naszego życia, a czas nieubłaganie płynie. Majówka tuż tuż i idąc za radą Winicjatywy – nawet jeżeli piknik urządzasz na dywanie w salonie to pewnych rzeczy nie może na nim zabraknąć. Jesteśmy przygotowani i w tym roku! Dwa nazwiska których nie może zabraknąć w Waszym majówkowym planie!

Angelo Accadia

Angelo Accadia – winiarz, ale i malarz oraz rzeźbiarz, produkuje wina od 1983 roku i aktualnie gospodaruje na 4 hektarach (oprócz verdicchio uprawia też sangiovese i montepulciano, z których powstaje czerwone Rosso Piceno). Od samego początku stawiał na staranną selekcję gron, minimalną interwencję i limitowaną produkcję, ostatnio także na dłuższy kontakt moszczu ze skórkami. Niedawno do projektu dołączyła córka Evelyn, która pomaga tacie w produkcji. Znajdziecie u Nas trzy wersje Verdicchio (Consono, Conscio i Cantori). Od lekkiego, orzeźwiającego do pełnego, oleistego, z typową gorzko-migdałową końcówką. Szparagi, bakłażany i papryki z grilla bójcie się – znaleźliśmy Wam obowiązkową parę!

Fabio Sireci – winemaker Feudo Montoni,
jeden z najlepszych winemakerów na Sycylii!

Feudo Montoni – To akurat wielki powrót do naszej oferty. Piliśmy te wina w Polsce już dziesięć lat temu i niezmiennie nas zachwycają! Winnica położona w centralnej części Sycylii w DOC Contea di Sclafani. Posiadają jedne z najstarszych i najwyżej posadzonych krzewów Nero d’Avola w świecie.

Dzięki wysoko położonym działkom ich winnice pozostają nieskażone i nie narażone na zanieczyszczenia jednocześnie rodząc doskonałe i skoncentrowane winogrona ze sporą kwasowością. Winnica jest prowadzona naturalnie od lat, a certyfikowana Organic od 2014 roku. Minimalna interwencja z wykorzystaniem metod biodynamicznych skutkuje bardzo charakternymi i niepowtarzalnymi winami.

Tutaj zacytujemy mocny wpis Marka Bieńczyka: „Coś takiego w winach tej czwórki* było, że wydaje mi się ona wspólną grupą, odrębną wobec reszty sektą naturalnego, prawdziwego smaku – tak bym spróbował to wstępnie określić. Większość win tej czwórki miała coś granicznego, coś „nie tak”, coś od czapy (no, może wina z Feudo Montoni, mojego faworyta od lat, jeśli chodzi o nero d’avola, były nieco bardziej „środkowe”). Być może nawet, z akademicko-enologicznego punktu widzenia, nie całkiem poprawnego. No i dużo przy tym kadzi, cementu, mało lub wcale dębowych beczek. Jeszcze jakieś ślady smaków brut de cuve, aromaty także pozaowocowe. I chłód podbijający te wina, jak zelówka podbija podeszwę.”

*(degustowane razem z COS i dwoma producentami z Langwedocji – przyp. red.)

Znajdziecie u Nas ich Cataratto oraz trzy Nero d’Avola: Core, Langusa i ikoniczne Vrucara.

Spróbujcie oprócz warzyw do Verdicchio, kaszanki lub węgorza do Nero d’Avola.

Upewnijcie się zatem czy macie juz wszystko na weekend majowy – a po wino oczywiście do Wine Corner!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *