U podnóża gór Caiatini w prowincji Caserta, na płaskowyżu składającym się z dziewięciu pięknych hektarów, Michele Alois spełnił swoje marzenie: winnica, piwnica i wiejski dom o rodowodzie Burbonów z początku XVIII wieku.
Wysoki i krzepki, z twarzą, która wydaje się ukształtowana przez ziemię, Michele jest miłośnikiem świeżego powietrza i wsi. To właśnie podczas godzin medytacji w rodzinnym domu Pontelatone, pochłonięty starymi wspomnieniami i przyjaznym zakładem, zasadził swoją pierwszą cenną winorośl autochtonicznej odmiany winorośli Casavecchia (1992r.).
Początkowo tylko 0,5 hektara i 9 rzędów, obecnie trzy winnice:
Audelino – położona niedaleko nieaktywnego wulkanu Roccamonfina, gleba wulkaniczna z dużymi żyłami twardych skał.
Morrone della Monica – położona na zboczu Monte Friento (nachylenie 30%), gleba głównie wapienna.
Cesone – położona na zachodnim końcu Pontelatone Valley. Główne korzyści to różnica temperatur między dniem a nocą, gleba gliniasta. To tutaj rosną winogrona na główne wino winnicy Trebulanum.