Azienda Agricola CIRELLI
Organic & Vegan Friendly (Certyfikat Organic)
Azienda Agricola Cirelli to 22-hektarowe ekologiczne gospodarstwo rolne założone w roku 2003 przez Francesco Cirellego. Wina wytwarzane są od rocznika 2008. Oprócz uprawy winorośli i produkcji wina wytwarza się w nim oliwę, uprawia warzywa i hoduje zwierzęta. Posiadłość ma certyfikat uprawy organicznej IMC. W winnicach nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani nawożenia mineralnego. Winogrona są ręcznie zbierane i selekcjonowane. Wino wytwarzane jest w sposób nieinterwencyjny, winifikowane w stali lub w terakotowych amforach (linia „Anfora”)
Lokalizacja
Posiadłość zlokalizowana jest w prowincji Teramo (Abruzja), 10 kilometrów od Pescary. Winnice położone są na wzgórzach, około 8 km od Adriatyku. Gleby gliniasto – wapienne o dużej zawartości piasku.
Powierzchnia winnic, wiek winorośli
Z całkowitej powierzchni gospodarstwa (22 hektary) pod uprawę winorośli przeznaczone jest 5 hektarów. Krzewy w wieku około 15 lat, prowadzone systemem Guyota.