Edi Simčič
Uprawiane szczepy winorośli:
Białe:
rebula (ribolla gialla)
pinot blanc
chardonnay
sauvignon blanc
pinot gris
friulano
malvazija
Czerwone:
cabernet franc
merlot
cabernet sauvignon
Oceny:
Sauvignon 2018: 89/100 – Wine Enthusiast
Sauvignon 2018: 93/100 – Jamie Goode
Rebula 2020: 93/100 – Jamie Goode
Rebula 2012: 93/100 – Decanter
Malvazija 2020: 94/100 – Jamie Goode
Chardonnay 2018: 93/100 – Jamie Goode
Fojana Chardonnay 2018: 95/100 – Jamie Goode
Duet 2019: 94/100 – Jamie Goode
Duet Lex 2017: 94/100 – Jamie Goode
Duet Lex 2011 – 89/100 – Wine Enthusiast
Kolos 2017: 95/100 – Jamie Goode
Tłoczący wina od końca lat 80. Edi Simčič to jeden z winiarskich mistrzów słoweńsko-włoskiego pogranicza. „Natura przemawia do tego, kto potrafi ją usłyszeć” – taka jest dewiza producenta. Zaszczepił ją swojemu synowi Aleksowi, który twierdzi, że w winie można zakochać się od pierwszego kieliszka. Można się o tym łatwo przekonać, próbują win, które tworzą!
Lokalizacja:
Siedlisko znajduje się w słoweńskiej Goriškiej Brdzie – regionie, który łączy w sobie wpływy śródziemnomorskie i alpejskie. Winnice znajdują się we wsiach Vipolze, Kozana i Fojana na wysokości między 90 and 200 m n.p.m. Lokalnymi specjalnościami regionu są ekspresyjne wina na bazie białych szczepów: rebula (ribolla gialla), malvazija i friulano o pełnej strukturze, a zarazem niebywałej świeżości. Powstają tu też wyśmienite, bogate czerwienie.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Edi i Aleks Simčič posiadają 13,5 hektara winnic. Winorośl uprawiają w sposób naturalny – bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. Plony są bardzo niskie – z jednego krzewu uzyskuje się zaledwie jedną butelkę. Pozwala to uzyskać skoncentrowane wina o sporym potencjale starzenia.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.