• Uprawa z wykorzystaniem metod ekologicznych,
• Wina wegańskie
Uprawiane szczepy winorośli:
Białe: Czerwone:
• arneis • barbera
• nebbiolo
Początki Azienda Agricola Ghiomo sięgają 1800 roku. Swoją nazwę winiarnia przejęła
po mieszczącym się tam wcześniej klasztorze, który został zaadoptowany na potrzeby
winnicy. Jej obecny właściciel, Giuseppino Anfossi, nazywa siebie farmerem. Jego zdaniem
sukces w winnicy jest sumą ciężkiej pracy oraz bliskości z naturą. Charakterystyczną
cechą win Giuseppino jest fakt, że nadają się do picia dużo wcześniej niż barolo,
które na rozwinięcie pełni aromatów potrzebują około dekady.
Lokalizacja:
Posiadłość znajduje się w miejscowości Guarene, położonej w samym sercu regionu
Roero – tylko trzy kilometry od słynnej stolicy Piemontu, Alby.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Winnice zajmują 18 hektarów i rozsiane są wokół posiadłości. Giuseppino stosuje tradycyjne,
ekologiczne metody uprawy winorośli.
95,00 zł
Intensywny rubinowy kolor z kwiatowo-owocowym bukietem (fiołki, owoce pestkowe) oraz delikatnym zapachem świeżo parzonej herbaty i skóry. Usta eleganckie, dobrze zbalansowane pozostawiające długi posmak. Producent ma swoje parcele zlokalizowane w okolicach miasta Alba. Wina tam powstające nadają się do picia dużo wcześniej niż Barolo (które potrzebują ok. 10 lat).
Brak w magazynie
Waga | 1 kg |
---|
Podobne produkty
-
65,00 zł
Dão Álvaro Castro Tinto 2018 Wino czerwone wytrawne Region: Dão Producent: Quinta da Pellada Alvaro Castro Szczepy: touriga nacional 30%, tinta roriz 30%, alfrocheiro 20%, jaen…
-
69,00 zł
Prosecco Ruio Brut Wino białe musujące wytrawne Region: Veneto Producent: Azienda Agricola Malibran Szczep: glera Zawartość alkoholu: 11,5% Nota degustacyjna: Lekkie, apetyczne prosecco z aromatami…
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.