• Uprawa ekologiczna
Uprawiane odmiany winorośli
Białe: Czerwone:
• cataratto • nero d’avola
• grillo • perricone
• chardonnay • nerello mascalese
• inzolia • pinot noir
Oceny:
Vrucara 2014: Decanter – 95/100, Falstaff – 94/100, The Wine Advocate – 96/100, Vinous
– 91+/100
Nero d’Avola Langusa I.G.T. Sicilia 2019: The Wine Advocate – 91/100, Wine Enthusiast –
91/100, Vinous – 92/100
Perricone del Core 2019: Wine Enthusiast – 89/100, Decanter – 93/100, Vinous – 92/100,
The Wine Advocate – 92/100
Catarratto del Masso I.G.T. Sicilia 2020: Wine Enthusiast – 90/100, Vinous – 90/100
Feudo Montoni to winiarnia o niezwykle długiej historii. Jej winnice istniały już w XIII
wieku, natomiast zabudowania mieszkalne i gospodarcze, które dały początek posiadłości
istniejącej do dzisiaj, zostały wybudowane w wieku XV. Obecni właściciele,
rodzina Sireci, władają posiadłością od trzech pokoleń. Idąc w ślad za współczesnymi
tendencjami, obok rdzennych, sycylijskich odmian winorośli uprawia się tu również
szczepy międzynarodowe – chardonnay i pinot noir. Jednak prawdziwą perłą wśród
tutejszych winnic jest założona w XVI wieku parcela „Vrucara”, na której uprawia się
lokalny klon odmiany nero d’avola. Fabio Sireci, zdając sobie sprawę z ogromnego potencjału
wynikającego z historii winnic oraz ich znakomitego położenia, główny nacisk
kładzie na przekazanie winom charakteru szczepu i terroir.
Lokalizacja:
Posiadłość położona jest w pobliżu miejscowości Cammarata, w centralnej części wyspy,
w połowie drogi pomiędzy Palermo i Agrigento. Winnice znajdują się na wzgórzach
na wysokości od 400 do 700 m n.p.m. Fabio uprawia je metodami ekologicznymi, bez
udziału sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Winnice Feudo Montoni zajmują 73 hektary.
Waga | 1 kg |
---|
Napisz pierwszą opinię o „Feudo Montoni – Grillo 'Timpa’ 2023” Anuluj pisanie odpowiedzi
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.