• Uprawa ekologiczna
• Wina wegańskie
Uprawiane szczepy winorośli:
Białe: Czerwone:
• trebbiano • sangiovese
• malvasia • colorino
• canaiolo
• cabernet sauvignon
Oceny:
Chianti Classico 2018:
Jancis Robinson – 17,5/20, Vinous – 92/100,
TIN Sangiovese 2017:
Vinous – 96/100,
TIN Trebbiano 2017:
Vinous – 91/100
Il Rospo 2018:
Vinous – 93/100,
Silvio Messana zamienił Nowy Jork na Toskanię, a konkretnie – na północne rubieże apelacji
Chianti Classico. Swoje dwie winnice przejął po ojcu. W pracy winiarza idzie nieco
pod włos wymogom apelacji. Niektóre z jego win nieco odbiegają od toskańskiej klasyki,
choć doskonale przemycają charakterystykę siedliska. Charakteryzuje je niezwykła
świeżość, soczystość i duży potencjał dojrzewania.
Lokalizacja:
Dwie winnice Silvia leżą w okolicach miejscowości San Casciano in Val di Pesa. Jedna,
położona nieco wyżej (500 m n.p.m.), produkuje świeże, chrupkie wina o wyraźnej kwasowości.
Druga winnica leży niżej, skąd pochodzą wina o nieco bardziej muskularnym
ciele i dojrzalszym smaku.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Winnice zajmują 11,5 hektara, Silvio uprawia je ekologicznie. Jego filozofią jest oddanie
głosu siedlisku i produkcja win, którym niczego nie zabiera i do których niczego nie dodaje.
105,00 zł
Kolejna etykieta z nowej liniii Montesecondo. Powstaje z gron sangiovese i wytwarzane jest metodą pradawną ( metodo ancestrale, pet – nat).
Bardzo lekkie i orzeźwiające, o aromatach grejpfruta, granatu i żurawiny. Jest wytrawne i delikatnie musujące z drożdżowym finiszem.
Brak w magazynie
SKU: VIN680 MESSANA
Kategorie: Organic, Vegan, VINI, Wine Corner - Niebieski
Waga | 1 kg |
---|
Napisz pierwszą opinię o „Montesecondo / Silvio Messana – 'Ghazii’ Rosato Frizzante Brut NV” Anuluj pisanie odpowiedzi
Podobne produkty
-
289,00 zł
Gratius Rosso Toscana I.G.T. 2017 Wino czerwone wytrawne Region: Toskania Producent: Azienda Agricola Il Molino Di Grace Szczep: sangiovese, canaiolo, colorino Zawartość alkoholu: 14% Nota degustacyjna: Ten…
-
215,00 zł
Niezwykły sauvignon pochodzący ze starych krzewów porastających winnicę o gliniastym podłożu. Grona macerowały na skórkach w slawońskim dębie. Fermentowane i starzone 11 miesięcy we francuskich beczkach, niefiltrowane.…
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.