Cascina Morassino
- Uprawa ekologiczna
- Wina wegańskie
Właścicielem Casciny Morassino jest Roberto Bianco, uchodzący za rzemieślnika-perfekcjonistę, który nie przykłada jakiejkolwiek wagi do marketingu. Nie posiada strony internetowej, na jego wina nie natkniemy w znanych przewodnikach, a jednak w kręgach znawców Piemontu uchodzi za jednego z najciekawszych producentów apelacji Barbaresco i Barbera d’Alba. Jego Morassino Barbaresco i Barbaresco Ovello powstają z gron rosnących w jednym z najbardziej cenionych cru apelacji – na wzgórzu Ovello. O obydwu mówi się, że to wina pełne precyzji, z mocną strukturą, nieszukające natychmiastowego poklasku, ale prezentujące pełnię klasy z upływem czasu. Oprócz Barbaresco i Barbery Cascina Morassino produkuje też Dolcetto d’Alba, Langhe Nebbiolo oraz Langhe Merlot.
Lokalizacja, powierzchnia, sposób uprawy:
Cascina Morassino to mała rodzinna posiadłość położona w dystrykcie Ovello w Barbaresco, czyli w Piemoncie, do której należy 4,5 hektara winnic. Roberto Bianco uprawia winorośl w sposób zrównoważony z szacunkiem do środowiska, w którym żyje i pracuje.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.