Cascina Roccalini
Uprawiane szczepy winorośli:
Czerwone:
nebbiolo
Choć Cascina Roccalini to stosunkowo młoda winiarnia (powstała w 2004 roku), to w wyrafinowanych, strukturalnych i pełnych głębi winach autorstwa Paolo Veglio na bazie szczepu nebbiolo ujawnia się wyjątkowy talent winiarza. Ze skromnego winogrodnika, który pomagał rodzicom w uprawie winorośli i sprzedawał swoje owoce prominentnym producentom win z Piemontu, Paolo wyrósł na jedną z winiarskich ikon tego regionu.
Lokalizacja:
Winnica znajduje się nieopodal miasta Alba w apelacji Barbaresco DOCG, na malowniczym zboczu górującym nad rzeką Tanaro. Znakomitą większość powierzchni posiadłości zajmuje las, jednak Paolo zdecydował się go nie karczować, aby utrzymać bioróżnorodność tego zakątka Piemontu.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Powierzchnia winnic należących do Cascina Roccalini wynosi około 5 hektarów, krzewy mają ponad 60 lat. Paolo uprawia je w sposób ekologiczny i zgodnie z zasadami biodynamiki, jednak nie stara się o certyfikaty – jego zdaniem to niepotrzebny chwyt marketingowy. Nie używa chemii na żadnym etapie upraw – jak sam mówi, nie chce „pospieszać” swoich winorośli.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.