Uprawiane szczepy winorośli:
Białe:
trebbiano
Czerwone:
lambrusco di sorbara
lambrusco salamino
Oceny:
Leclisse 2021: Falstaff – 92/100
Sant’Agata 2021: Falstaff – 88/100
Radice 2020: Vinous – 90/100, Falstaff – 91/100
Leclisse 2020: Vinous – 90/100, Falstaff – 92/100
LaRiserva Extra Brut 2020: Falstaff – 93/100
Piria 2020: Falstaff – 91/100
LaRiserva 2019: Vinous – 91/100, Wine Enthusiast – 95/100,
Leclisse 2019: Wine Enthusiast – 95/100
Radice 2019: Wine Enthusiast – 95/100
Piria 2019: Wine Enthusiast – 91/100
Grosso Metodo Classico 2019: Wine Enthusiast – 92/100
Cantina Paltrinieri to rodzinna posiadłość, która już od prawie stu lat wytwarza w Sorbarze wyśmienitej jakości lambrusco – ikoniczne czerwone wino musujące z północnych Włoch. Na czele winiarni stoi już czwarte pokolenie producentów – małżeństwo Barbara i Alberto Paltrinieri. Rodzinna tradycja jest tu bardzo silna: kiedy ojciec Alberta zapytał go, co chciałby robić, dając mu całkowicie wolny wybór, przyszły winiarz bez namysłu odpowiedział, że nie marzy o niczym innym, jak o kontynuacji pracy swojego ojca.
Lokalizacja:
Posiadłości rodziny Paltrinieri w miejscowości Sorbara, sercu apelacji Lambrusco di Sorbara DOC. Okolicę tę uważa się za miejsce, gdzie powstają najlepsze wina tego rodzaju.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Barbara i Alberto uprawiają winnice o łącznej powierzchni wynoszącej 17 hektarów.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.