Legenda Bolgheri
Opowieść o Bolgheri – nadmorskim rejonie Toskanii, przez wieki pozostającym w tle słynnych apelacji interioru – to opowieść o realiach, które nie nadążają za ludzkim talentem i kreatywnością oraz o niezwykłych rezultatach tego nienadążania.
Winnice w okolicach Bolgheri przetrzebiła w XIX wieku plaga filoksery – i właściwie aż do lat 50. XX wieku poza produkcją stołowych, raczej podłych win do natychmiastowej konsumpcji niewiele się tu działo. Wtedy w regionie pojawili się pionierzy, wierzący w możliwość tutejszego terroir: najpierw Mario Incisa, który stworzył i z pomocą rodziny Antinorich rozpropagował legendarną Sassicaię (pierwsze 100 pkt. Roberta Parkera przyznanych włoskiemu winu), następnie Lodovico Antinori z niemniej sławną Ornellaią i – jedyny w tym gronie rodowity mieszkaniec Bolgheri – Eugenio Campolmi, założyciel Le Macchiole.
Rzeczywistość w postaci regulacji apelacyjnych na nadążała za ich śmiałym, nowoczesnym stylem – korzystaniem z międzynarodowych odmian, dążeniem do wysokiej koncentracji – w związku z czym te znane na całym świecie wina, które mogłyby rozsławić także swój matecznik, Bolgheri, klasyfikowane były jako wina stołowe. Zyskały one powszechnie uznawane miano supertoskanów, co, w powiązaniu z ich kultowym statusem, paradoksalnie pomogło im w marketingu. Mocno jednak zaszkodziło samemu Bolgheri, którego nazwa nie pojawiała się nawet na etykietach!
Rzeczywistość od jakiegoś czasu nadgania naszych pionierów, ale rodzina Campolmi nadal wyznacza trendy. Wina powstające z ich 28 hektarów upraw, prowadzonych ekologicznie z elementami biodynamiki, pozostają wzorcem dla skupionego, ekscytującego międzynarodowego stylu czerwieni.
149,00 zł
Wino czerwone wytrawne Region: Toskania Producent: Le Macchiole Szczepy: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah Zawartość alkoholu: 14,5%
Doskonały próg wejścia do świata Bolgheri i klasyczny przykład ekspresji regionu. Wino dojrzewa przez 10 miesięcy, z czego 70% w barrique w trzecim i czwartym pasażu, a 30% w amforach. Rezultat daje wgląd w napięty, mocny styl topowych win producenta, a jednocześnie pozostaje owocowy i przystępny. W nosie dają wyczuć się wyraziste aromaty malin, porzeczek, wiśni, śliwek, cassis, a także pieprzu i tytoniu, w ustach wino jest hojne i złożone, ale nieprzeekstrahowane, o sporej dozie świeżości.
Doskonale sprawdzi się zarówno do risotto, jak i czerwonych mięs lub kaczki i dojrzałych serów.
Dostępne
Waga | 1 kg |
---|
Podobne produkty
-
99,00 zł
Prosecco 5 Grammi Brut Wino białe musujące wytrawne Region: Veneto Producent: Azienda Agricola Malibran Szczep: glera Zawartość alkoholu: 11,5% Nota degustacyjna: Tytułowe pięć gramów cukru na…
-
65,00 zł
Dão Álvaro Castro Tinto 2018 Wino czerwone wytrawne Region: Dão Producent: Quinta da Pellada Alvaro Castro Szczepy: touriga nacional 30%, tinta roriz 30%, alfrocheiro 20%, jaen…
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.