Menu Zamknij

Burlotto – 'Monvigliero’ Barolo 2017

1.899,00 

Burlotto to mała posiadłość mieszcząca się w wiosce Verduno w Piemoncie. Prowadzi ja Fabio Alessandria, prawnuczek Giovaniego Batisty (G.B). Burlotto, który założył tą winnice w XIX wieku. Jako jeden z pierwszych zobaczył niesamowity potencjał win z Barolo.  Zaczął zgłaszać swoje wina w różnych międzynarodowych konkursach, dzięki czemu zdobył wiele medali. To dlatego został wyróżniony tytułem ‘Il Commendatore’ (Comm).

Klejnotem w koronie Burlotto jest Monvigliero, legendarna winnica Barolo, która produkuje wino o wielkiej indywidualności i potencjale starzenia, nigdy nie wymuszone ale tez nie zbyt mocne, bardzo finezyjne i eleganckie.

Winicjatywa.pl – ♥♥♥♥♥ Barolo Monvigliero 2016

Unikat w Barolo: winogrona rozgniatane nogami bez odszypułkowania, macerowane aż trzy miesiące. Typowy dla Monvigliero zapach nalewki wiśniowej i więdnących róż, panoramiczne taniny o niezapomnianym ziarnie, porównywalnym do mistrzowskiej fotografii. Na podniebieniu słodycz owocu skontrowana zdumiewającym akcentem umami. Na granicy przejrzałości, ale ileż wigoru! Najlepszy rocznik w swej historii zalicza tu także drugie barolo – Cannubi.

Vinous Media 100 pkt.
„The 2016 Barolo Monvigliero is utterly spellbinding in its profoundness. In this vintage, the Monvigliero moves into shades of more blue-toned fruit. Whole clusters, always 100, are remarkably integrated. Rose petal, lavender, mint, crushed flowers, wild red berries, blueberry, blood orange and mint are some of the many notes that grace this exceptional, silky Barolo. The 2016 was fermented with low temperatures and spent two months on the skins. With its laser-like focus and incredible cut, tension and nuance, the Monvigliero will be slow to reveal itself, but wow – what a wine.”~A.G.

Wine Advocate 99 pkt.
„Made with whole-cluster fermentation, the Comm. G.B. Burlotto 2016 Barolo Monvigliero opens to distinctive intensity with floral notes backed by forest berry and bramble. Including the grape stems in fermentation imparts a slightly herbaceous character with eucalyptus and balsam herb. I also pick up on some freshly milled white pepper that reminds me of the Nebbiolo-adjacent Pelaverga grape that is also commonly planted in Verduno. The wine opens slowly to reveal grilled herbs, toasted chia seed and pistachio nut. More than obvious fruit, the core of the wine offers wild rose, lavender and pressed flowers. Production is approximately 8,000 bottles.”~M.L.

Brak w magazynie

SKU: Vin384 BURLOTTO Kategorie: , , ,

To niewielka posiadłość zlokalizowana w piemonckiej wiosce Verduno. Została założona przez Giovanniego Batistę Burlotto, któremu w uznaniu zasług na polu popularyzacji w świecie win z regionu Barolo nadano tytuł „commendatore”. W XIX wieku była to jedna z najbardziej znanych piemonckich winiarni; jako jedna z pierwszych butelkowała wina pod nazwą Barolo i zdobywała nagrody w międzynarodowych konkursach. Burlotto był dostawcą win na dwór królewski, a także uzyskał wyłączność na zaopatrzenie polarnej wyprawy księcia Abruzji w roku 1899, co zyskało mu przydomek „Orsobevitore” Po śmierci Giovanniego Batisty w roku 1927 posiadłość przeżywała gorsze momenty. Obecnie, pod wodzą Fabio Alessandrii (pra-prawnuka założyciela) powróciła do dawnej świetności. Burlotto posiada winnice w najlepszych siedliskach Verduno: Monvigliero i Neirane oraz w uznawanym za jedno z najlepszych terroir na świecie – Cannubi w gminie Barolo.
Winnice zlokalizowane są w gminach: Verduno, Barolo i Roddi.
Powierzchnia winnic wynosi łącznie 12 hektarów (w tym 0,7 ha w Cannubi), średni wiek winorośli – około 45 lat. Winnice prowadzone są systemem Guyota, gęstość nasadzeń wynosi 4000 – 5000 krzewów na hektar.

Waga 1 kg
Apelacja

DOCG Barolo

Kategorie

wytrawne, owocowe

Kolor

czerwone

Kolor Wine Corner

czerwony

Kraj

Włochy

Pojemność

0.75

Producent

Burlotto

Region

Piemont

Rocznik

2016

Szczep

Nebbiolo

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Burlotto – 'Monvigliero’ Barolo 2017”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *