Podróż Amedei zaczyna się od założycielki firmy, Cecilii Tessieri, która w małym laboratorium rzemieślniczym w miejscowości Pontedera w Toskanii, rozpoczęła swoje poszukiwania smaku doskonałego, krok po kroku, poprzez naukę, pasję, odkrywanie dawnych metod przetwarzania kakao. Droga rozwoju prowadzi do odległych miejsc skąd pochodzi kakao, gdzie firma Amedei odkryła plantacje najbardziej cenionych odmian. Jako pierwsza manufaktura włoska zdecydowała o przyjęciu filozofii pełnej kontroli nad całym łańcuchem produkcji swoich czekolad.
Wszystko zaczyna się od wyboru ziaren na najbardziej cennych, często ukrytych plantacjach kakao. Następnie kreatywność i precyzja Cecylii Tessieri przybiera kształt oryginalnych receptur. Wreszcie przychodzi czas na pracę w laboratorium, gdzie poprzez, między innymi, dobór najwyższej jakości kilku zaledwie najlepszej jakości składników, czyli ziaren kakao, cukru trzcinowego, czy mleka, owoców i orzechów powstają cenne tabliczki, praliny i kremy Amedei.