Między Pirenejami i rzeką Ebro leży największe gipsowe pasmo górskie. To tutaj znajduje się niewielki region La Serra Llarga w którym 25 ha należy do winnicy Lagravera. Dzięki bogatemu w gips podłożu powstają tutaj wina o wyraźnej kwasowości i słoności.
'NO CHEMICAL BROTHERS’
To hasło dyktuje wszystkie elementy pracy z winoroślą i winem w winnicy. Maksymalny szacunek dla naturalnego procesu powstawania wina i podążanie za zasadami biodynamiki to maksymy Lagravera.
'Wrażliwa enologia’ – tym hasłem opisują swoje podejście i filozofię tworzenia wina.
'Natura daje nam wszystko co potrzebne by powstało dobre wino’ – maksymalnie ograniczona interwencja przy procesie tworzenia wina. W Winnicy można znaleźć ule dla pszczół, małe stadko owiec i krów dla zachowania naturalnego balansu.
'Good vibes make good wine’
Winnica posiada certyfikat Demeter i Organic.