• Wina wegańskie
Uprawiane szczepy winorośli:
Białe: Czerwone:
• semillon • cabernet franc
• merlot
• cabernet sauvignon
• petit verdot
• pinot nero
Oceny:
Le Cupole I.G.T. Toscana 2020: Vinous – 92/100
Le Cupole I.G.T. Toscana 2019: Wine Advocate – 93/100
Palazzi I.G.T. Toscana 2019: Wine Advocate – 96/100, Wine Spectator – 94/100,
Vinous – 97/100, Falstaff – 96/100, The Wine Journal – 96/100
Rosso Toscana I.G.T. Toscana 2019: Wine Advocate – 100/100
Rosso Toscana I.G.T. Toscana 2017: Wine Advocate – 95/100
Sancaba Pinot Nero I.G.T. Toscana 2019: Falstaff – 94/100
Tenuta di Trinoro to kultowa toskańska posiadłość, którą w latach 80. i 90. ubiegłego stulecia
założył wychowany wśród rzymskich artystów Andrea Franchetti – niezwykle barwna
postać wśród winiarzy. Nieżyjący już Franchetti dopatrzył się w tym siedlisku podobieństw
do bordoskiego Saint-Émilion. Specjalnością producenta są dobrze zbudowane,
skoncentrowane i długowieczne czerwone wina na bazie odmian winorośli, które tradycyjnie
uprawia się w Bordeaux, a więc cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon i petit
verdot. W osobnej, wyżej położonej winnicy o nazwie Sancaba uprawia się pinot nero.
Lokalizacja:
Winnice należące do Tenuta di Trinoro leżą w niezwykle malowniczej dolinie rzeki Orcia
na południowo-wschodnich rubieżach Toskanii. Siedlisko znajduje się nieco na uboczu
regionu, co przekłada się na wyjątkowy charakter powstających tu win.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Winnice o łącznej powierzchni 23 hektarów uprawia się je z poszanowaniem środowiska
naturalnego. W winnicy Sancaba stosuje się dodatkowo praktyki biodynamiczne. Nacisk
na niską wydajność pozwala na uzyskanie skoncentrowanych, doskonale dojrzałych
owoców.
Waga | 1 kg |
---|
Napisz pierwszą opinię o „Tenuta di Trinoro – 'Magnacosta’ 2013” Anuluj pisanie odpowiedzi
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.