Ponadczasowe wina z Prioratu
Wspaniały obraz XVII-wiecznego hiszpańskiego malarza Francisco de Zurrbarana przedstawia eleganckiego francuskiego szlachcia – św. Hugona z Grenoble – witanego przez opata klasztoru Kartuzów. W tle mnisi w białych szatach stoją za stołem, na którym widzimy prosty posiłek: chleb i dzbanki, bez wątpienia wypełnione słynnym kartuskim winem. Dzieło, choć przedstawia serdecznie powitanie, tchnie tak charakterystycznym dla iberyjskiego malarstwa dystansem, pewną nabożną strzelistością, nieprzymilną, mającą za nic sprawy tego świata.
Podobną do tej znanej z hiszpańskich płócien wyniosłość odnajdujemy w regionie Prioratu, w górach Montsant na północy kraju – nie wśród serdecznych ludzi, ale w zdominowanym przez strome skały, surowym krajobrazie i pochodzących stąd winach, niebosiężnych i długowiecznych, wymykających się doczesności. Za tutejszymi tradycjami winiarskimi stoją w dużym stopni kartuscy mnisi, których klasztor pozostaje jedną z miejscowych atrakcji – a za ich współczesnym renesansem garstka winiarzy, którzy w Priorat uwierzyli. Należą do nich Carles Pastrana i Mariona Jarque, którzy od 1979 wraz podobnie myślącymi producentami podjęli się trudnego zadania rewitalizacji winnic regionu.
Ich dzieło przyniosło sukces – Priorat rozkwitł, a w 1993 flagowe wino Carlesa i Mariony, Clos de L’Obac, trafiło na listę 150 najlepszych win na świecie według związanej z ruchem Slowfood organizacji World Wine Guide. Do dziś para z 45 hektarów uprawianych ekologicznie winnic, położonych w miejscowości Gratallops, około 40 kilometrów na północny zachód od Tarragony, wytwarza wina należące do światowej czołówki.
589,00 zł
Wino czerwone wytrawne
Region: Priorat
Producent: Clos de l’Obac
Szczepy: 35% grenache, 35% cabernet sauvignon, 10% shiraz, 10% merlot, 10% carignan
Zawartość alkoholu: 15%
Fenomen win z Prioratu to w dużym stopniu zasługa wymagających, kamienistych, bogatych w łupek gleb – winorośle zapuszczają swe korzenie głęboko w ziemię i tę mineralną głębię oddają potem w swym surowym pięknie. Jak w przypadku tego tytułowego wina z Clos de l’Obac, kompleksowego, mocarnego i jednocześnie wirtuozerskiego klasyka, który warto zdekantować, aby pełni rozwinął intensywne aromaty dojrzałych ciemnych owoców, górskich ziół i przypraw z wyraźnym ziemistym akcentem. Potężne taniny są dojrzałe, układne, a fascynujące, złożone smaki pozostają na podniebieniu długo po ostatnim łyku.
Z powodzeniem można odłożyć to wino na kilka lat do piwniczki albo już dziś cieszyć się nim w towarzystwie wołowego steka lub grillowanej jagnięciny.
Dostępne
Waga | 1 kg |
---|
Podobne produkty
-
99,00 zł
Prosecco 5 Grammi Brut Wino białe musujące wytrawne Region: Veneto Producent: Azienda Agricola Malibran Szczep: glera Zawartość alkoholu: 11,5% Nota degustacyjna: Tytułowe pięć gramów cukru na…
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.