Azienda Agricola Monteraponi
Uprawiane szczepy winorośli:
Białe:
trebbiano
malvasia
Czerwone:
sangiovese
canaiolo
colorino
merlot
Oceny:
Chianti Classico 2021: Decanter — 92/100, Vinous — 93/100
Chianti Classico 2020: Decanter — 89/100, Vinous — 92+/100
Trebbiano 2021: Decanter — 92/100, Vinous — 94/100
Trebbiano 2020: Decanter — 93/100, Vinous — 93/100
Baron Ugo 2019: Vinous — 95/100
Baron Ugo 2018: Vinous — 94/100
Rosato 2020: Vinous — 88/100
Il Campitello Chianti Classico Riserva 2019: The Wine Advocate — 95/100, Kerin O’Keefe — 95/100, Vinous — 93/100
Historia produkcji wina w posiadłości Monteraponi liczy ponad tysiąc lat! W X wieku n.e. w centrum wsi Monteraponi swoją rezydencję wybudował hrabia Ugo, markiz Toskanii i ówczesny włodarz wsi. Od samego początku sercem posiadłości były piwniczki winne w podziemiach rezydencji. Wielowiekowa tradycja produkcji eleganckich, klasycznych win trwa tu do dziś, przynosząc wspaniałe rezultaty. Gmina Radda, w której leży Monteraponi, słynie z wyjątkowo eleganckich i finezyjnych, a zarazem strukturalnych ekspresji win z tej apelacji — i takie też są wina Monteraponi.
Lokalizacja:
Posiadłość znajduje się około 30 kilometrów na północ od Sieny — w sercu apelacji Chianti.
Powierzchnia winnic, sposób uprawy:
Powierzchnia całej posiadłości zajmuje aż 200 hektarów, z czego tylko 12 hektarów to winnice (resztę obszaru porastają stare drzewa oliwkowe i leszczyny). W winnicach prowadzi się ekologiczne metody upraw, co potwierdza certyfikat ICEA Italia.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.