Fattoria di Sammontana
Daniele Dzieduszycki
Toskania z arystokratycznym sznytem i polską duszą
By śledzić fascynujące losy arystokratycznego rodu wcale nie trzeba oglądać jakichś zmyślonych Bridgertonów. Wystarczy udać się z nami do Toskanii, do regionu Chianti, gdzie w należącej uprzednio do Medyceuszy posiadłości Fattoria di Sammontana gospodarzy od czterech pokoleń włoska odnoga polskiej szlacheckiej rodziny Dzieduszyckich. Dzieduszyccy tytuł hrabiowski otrzymali z rąk cesarzowej Marii Teresy, ale historia rodu i jego wyeksponowanego na centralnym miejscu w toskańskim dworku herbu Sas sięga znacznie głębiej w przeszłość Rzeczpospolitej.
Hrabowie Dzieduszyccy, którzy osiedli we Włoszech w połowie XIX wieku, nie zajmują się dworskimi intrygami i balami debiutantów – a przynajmniej nic nam o tym nie wiadomo. Wiemy za to z całą pewnością, że bardzo poważnie podchodzą do produkcji wina. Sammontana wytwarza je z 15 hektarów winorośli, uprawionych w sposób organiczny, a częściowo także w zgodzie z zasadami biodynamiki. Wina czerwone fermentują w cementowych kadziach, a ich późniejsze dojrzewanie w dębie lub terakocie nie jest celem samym w sobie, a sposobem na wyrażenie wyjątkowości tego szczególnego siedliska.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.