Winnica została założona w 2000 roku w miejscu historycznie zajmowanym przez mnichów benedyktyńskich, którzy od wieków byli silnie związani z kulturą produkcji wina. Pannonhalma to najstarszy obiekt sakralny na Wegrzech, ufundowany przez księcia Gejzę w X wieku, dla Węgrów skrzyżowanie Tyńca z Częstochową. Winogrona z plantacji winiarni Opactwa w Pannonhalmie są przetwarzane w nowej piwnicy i winiarni (o powierzchni prawie 2000 metrów kwadratowych!), zbudowanej przy prężnie działającym klasztorze, u stóp wzgórza św. Marcina. Powstał tu kompleks do przetwórstwa winogron i dojrzewania wina, który dobrze wykorzystuje warunki topograficzne, co pozwala zwiedzającym winiarnię na pełny wgląd w pracę enologiczną i jej efekty.
Winnice winiarni zajmują 50 ha i należą do apelacji Pannonhalma w makroregionie Górnej Panonii. Cała jej powierzchnia to zaledwie 600 ha, jest to najmniejszy z 22 historycznych regionów winiarskich na Węgrzech. Klimat regionu kształtowany jest przez masyw górski Bakony oraz doliny Győr i Marcal i charakteryzuje się umiarkowanymi opadami i nasłonecznieniem. Warunki klimatyczne nawiązują do tych z Doliny Loary i Alzacji.