Burgundia na piątkę z plusem
Skąd bierze się wino?
Z winorośli.
A skąd bierze się winorośl?
No właśnie…
Nie wszyscy bohaterowie noszą peleryny. Niektórzy hodują krzaczaki.
Claudie Jobard jest enolożką, ale także – a może przede wszystkim – szkółkarką. Praca szkółkarzy – podobnie jak np. dostawców maszyn – to zazwyczaj niewidoczna, nieznana szerszej winiarskiej publiczności, a przez to niedoceniania część cyklu życia winnic i winiarni. A przecież od odpowiedniego doboru odmian i ich klonów, starannego dopasowania ich do warunków glebowych i klimatycznych czy wreszcie dostarczenia zdrowych i pełnych witalności roślin zależy przyszła jakość owoców, a więc i powstającego z nich wina.
Ojciec Claudie, Roger Jobard, założył winnicę w Rully w latach 70. XX wieku – jako szkółkarz od kilku pokoleń, zastosował przy wyborze winorośli najlepiej pasujących do terroir całą swoją wiedzę na własny rachunek. Matka Claudie, Laurence, znana enolożka z Beaune, przekazała rodzinnemu przedsięwzięciu najpiękniejsze działki swojej rodzinnej posiadłości, położonej w Pommard, której doglądało wcześniej aż siedem pokoleń winiarzy.
Ta kombinacja wielkowiekowych tradycji, nowoczesnego, wiecznie aktualizowanego know-how i doskonałych siedlisk w burgundzkich premier crus w połączeniu z wykształcenie i talentem Claudie okazały się idealnym przepisem na eleganckie, precyzyjne, warte najwyższej uwagi burgundzie wina – zarówno białe, jak i czerwone.
479,00 zł
Wino czerwone wytrawne Region: Burgundia Producent: Domaine Jobard Szczep: pinot noir Zawartość alkoholu: 13,5%
Czy pamiętacie, co robiliście 104 lata temu? Krzewy pinot noir, z których powstaje to wino, właśnie przyszły wtedy na świat w prestiżowej apelacji Pommard i od tego czasu, z roku na rok, dają z siebie coraz więcej szarmu i finezji, które znajdziecie w tej butelce (prawdą jest też, że jednocześnie dają coraz i coraz mniej winogron, w tej chwili już zaledwie aptekarskie ilości – stanowią jednak tak ważną część rodzinnej historii Claudie Jobard, że ani myśli nic z tym robić). To wino wielkiej klasy, hojne i jednocześnie skoncentrowane, bogate, ale nie masywne, zaskakująco jedwabiste i oddychające szeroką piersią. Lata, podobnie jak roślinom, którym je zawdzięczamy, będą mu służyły.
Idealnie sprawdzi się z duszoną lub pieczoną dziczyzną, wołowym stekiem lub takimi aromatycznymi serami jak époisses, langres czy comté.
Dostępne
Waga | 1 kg |
---|
Podobne produkty
-
189,00 zł
Ribolla Gialla 2016 Wino białe wytrawne Region: Friuli-Wenecja Julijska Producent: La Castellada Szczep: ribolla gialla Zawartość alkoholu: 13% Nota degustacyjna: Bogate wino o ekscytujących aromatach…
-
55,00 zł
Primitivo 'Sire’ I.G.T. Salento 2021 Wino czerwone wytrawne Region: Apulia Producent: Azienda Vinicola Mocavero Szczep: primitivo Zawartość alkoholu: 14% Nota degustacyjna: Primitivo o bogatym…
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.